Grunge

Grungen är en musikalisk subkultur som bildades i slutet av 1980-talet och kan också kallas ”Seattlesoundet” då det bildades och blev störst i nordvästra USA och framför allt i Seattle. Grungen kan man säga är en revolution mot glamrocken som kom innan, och i Storbritannien så blev det Indierock. Både indie rocken och grungen ligger väldigt nära varandra i soundet och stilen på musik och kläder.

Grungen är en blandning av heavy-metal, punk, och helig gammal rock and roll, och det typiska för grungen är att de använder ganska tungt distade gitarrer, hes, grov röst och texterna var om hur samhället såg ut på det tidiga 90-talet, det är väldigt dyster då det var en lågkonjunktur i hela världen och det var många ungdomar som inte hade jobb och många förlorade pengar och jobb.

Grunge blev inte bara en musikstil och en subkultur utan även en klädstil. Man kan säga att om Punken kan tolkas att de går ”mot mode”, så kan man kalla grunge för ”nonfashion.” Den dåvarande grunges ungdom, var född av hippies och uppvuxen på punk. Blandar man då hippie, punk med lite pengar så får du grungen. Grunge är i huvudsak en slarvig, tanklös och nästan lite smutsigt utseende. Typiska kläder för både män och kvinnor är bleka jeans, flanellskjortor som varvas med smutsiga T-shirts med gamla logotyper och svarta kängor som Dr Martens. Eftersom temperaturen i Seattle kan svänga väldigt mycket på en och samma dag, är det praktiskt att ha en långärmad skjorta som lätt går att ta av sig och knyta runt midjan.

Grunge

Tre tjejer med grunge stil från 1990-talet.

Kurt Cobain

Fyra olika typer av klädsel här med Kurt Cobain som modell.

På grund av att det var många som inte hade så mycket pengar så blev det stort att handla på secondhand och andra ställen där det var billigt, lägg även till mössor för värme, ofta väldigt ovårdat hår och långkalsonger eller tights att ha under, och cargobyxor. Men också blommiga vintageklänningar och baby-doll nattlinnen att ha under stora och slitna tröjor och koftor. Grunge klädde verkligen ner på sig till det extrema, det var nonchalant och bekvämt klätt på en helt ny nivå.

När musiken grunge blev stort utanför själva subkulturen så blev även klädstilen stor. Alla skulle se ut som en grungare och lyssna på musiken men det var inte så att du blev en äkta grungare för det. Det var mycket droger in blandat och många som höll på med det kom från nedre medelklassen och det var ett sätt att glömma bort verkligheten och lättare komma in i modet för grunge.

Det var inte förrän 1992 som grungen fick sitt stora genombrott när Soundgardens släppte Badmotorfinger, Pearl Jam släppte Ten och så klart när Nirvanas Nevermind släpptes. De blev snabbt storsäljare och det första bandet att komma in på Billboard 200-listan redan år 1990 var Alice in Chains med deras första studioalbum Facelift.

Pearl Jam

Pearl Jam Ten

soundgarden

Soundgarden Badmotorfinger

Alice in Chains

Alice in Chains Facelift

Nirvana

Nirvana Nevermind

Det är några som påstår att grungens storhetstid tog slut när Kurt Cobain dog och andra säger att den slutade när Soundgarden upplöstes. Och även om den inte syns eller hörs så mycket om grungen så finns den alltid kvar.

Tackar!

/Celie 😉

Källor

Fakta:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Grunge

http://grungehistory.wordpress.com/

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/grungen-forandrade-90-talet/

https://www.google.se/search?q=grunge&newwindow=1&espv=2&biw=1920&bih=947&ei=wHc2VMfsEOvMyAOV7IG4DQ&start=90&sa=N

http://www.urbanministry.org/wiki/grunge-subculture

http://fashion-history.lovetoknow.com/fashion-history-eras/grunges-influence-fashion

Bilder:

https://upmyali.wordpress.com/tag/economic-factors-affecting-fashion-trends/

http://en.wikipedia.org/wiki/Badmotorfinger#mediaviewer/File:Soundgarden_-_Badmotorfinger.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_(Pearl_Jam_album)#mediaviewer/File:PearlJam-Ten2.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Nevermind#mediaviewer/File:NirvanaNevermindalbumcover.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Facelift_(album)#mediaviewer/File:Alice_In_Chains-Facelift.jpg

Lämna en kommentar